Allehelgen – en minnedag for de døde

Har du eller noen du kjenner mistet noen? I kirken er det rom for sorgen og savnet, og du er særlig velkommen til kirken der du bor når det er allehelgen, 2.-3. november. Les mer her.

Mange lever med sorg og savn, og finner trøst i et lys som skinner. (Foto: Kirkerådet)

Allehelgen, som markeres første helg i november i Den norske kirke, er en viktig helg for å minnes våre kjære som har gått bort. I løpet av denne helgen er det i år over 1100 arrangementer i kirken, med rom for deg.

Finn arrangementer i kirkene over hele landet her.

Hva skjer i kirken når det er allehelgen?

Det er et mangfold av muligheter til å markere allehelgen i kirken.

Se hva som skjer i kirken der du bor for detaljert informasjon.

Noen av de vanlige måtene å markere allehelgen på i kirken: tenne lys på graven, besøke en åpen kirke, gå på en minnegudstjeneste eller en allehelgenskonsert – eller delta på andre sorgtilbud.

I arrangementene kan vi samles for å gi vår takk til Gud for livet til den som er død, oppleve fellesskapet med andre som sørger og finne trøst i sorgen.

prest foran i kirken

Hvem kan komme til kirken når det er allehelgen?

Alle er velkomne til arrangementer og sorgtilbud i Den norske kirke.

Mange lever med sorg og savn, og sorgen kan fortone seg svært ulikt. Uansett hvordan sorgen din ser ut, eller hvor lenge det er siden dødsfallet, er du velkommen til kirken. Her kan du komme og bare være om du ønsker det, eller du kan få en prat om du har behov for det.

Det er alltid mulig å komme til kirken med din sorg og ditt savn, også når det ikke er allehelgen. Når det er allehelgen er det likevel flere arrangementer enn vanlig som favner spesielt om død, sorg og savn.

Kvinne som spiller på flygel i kirken

Hvorfor tenne lys for en som er død?

Det er vanlig å tenne lys på graven når det er allehelgen. Ta med et eget lys, og sett det ved graven. Har du ikke en grav å gå til, er du velkommen til å tenne et lys i lysgloben i kirken eller på vår digitale bønnevegg.

Uansett om du ønsker å tenne et lys selv eller ei, er det er verdt å ta seg en tur ut og se lysene som er tent i sorg og savn på landets kirkegårder. Mange steder vil du bli møtt av et rørende lyshav – litt som på julaften.

mange lys på kirkegård

Mange kjenner en trøst i at det skinner et lys ved graven. Lyset kan være et symbol på at minnene om den døde er med videre i livet, og ikke er glemt. Lyset kan også symbolisere håp eller være en bønn til Gud om hjelp i sorgen. Du kan tenne lys så ofte eller så sjelden du vil.

Lystenning er en voksende tradisjon i Norge de siste tiårene, og er et stadig vanligere ritual i kirken og for sørgende.

Hva vil «åpen kirke» si?

Mange kirker og kapeller holder åpnet når det er allehelgen, uten at det er noe spesielt som skjer. Da er kirken åpen for alle som vil komme inn i et gitt tidsrom, og du kan komme og gå som du vil. Det er mulig å vandre rundt og kikke på kunsten i kirkerommet, ofte er det mulig å tenne et lys eller du kan bare sitte ned. Du kan bli så lenge eller så kort du ønsker. 

eldre mann som har tent lys i kirken

Kanskje ønsker du en prat? Da er det bare å ta kontakt med medarbeiderne som er i kirken når du er innom, eller avtale en samtale.

Se om kirken nær deg er åpen her.

Hva er en minnegudstjeneste?

Mange menigheter har tradisjon for å ha gudstjeneste i forbindelse med allehelgen, der alle som har mistet noen i året som har gått er spesielt invitert. Du er også velkommen dersom du ikke har mistet noen det siste året. 

Dette er en åpen gudstjeneste med rom for ettertanke og sorg, men også for bønn og håp. Mange steder leses navnene til de som har dødd det siste året lest opp. 

Hvorfor delta på gudstjeneste til allehelgen?

Allehelgen gir en spesiell anledning til å reflektere over livet og minnes de kjære som ikke lenger er med oss. Ved å delta i en allehelgensgudstjeneste kan man finne ro og trøst i fellesskapet med andre som også sørger. Du er ikke alene.

personer som holder rundt hverandre

For mange er det sterkt og meningsfullt å være på minnegudstjenester der navnene til de som har dødd det siste året leses høyt. 

Allehelgensgudstjenesten er også en tid for håp og trøst. Gjennom bønner, salmer og lystenning kan man finne ro og håp.

Finnes det andre arrangementer og tilbud for mennesker i sorg?

Det finnes et mangfoldig sorgtilbud fra Den norske kirke for deg som er i sorg: samtale, sorggrupper, råd til deg som kjenner noen som har mistet noen med mer. 

Finn oversikt over kirkens sorgtilbud her.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"